Twarde ciasteczka – idealne, żeby przynieść ulgę obolałym dziąsłom. Bez dodatku mleka, jaj i cukru. Nadają się dla alergików.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość: ok. 12 ciastek
Wiek: po 7. mcu
Składniki:
- 35g kleiku ryżowego
- 85g mąki pszennej typu graham
- 150ml soku jabłkowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp kleik, zalej sokiem, wymieszaj. Dodaj mąkę oraz cynamon i ugniataj ciasto widelcem do połączenia składników. Początkowo może się wydawać, że ciasto jest zbyt gęste, żeby przyjąć całą mąkę, ale nie należy się tym przejmować. Otrzymane ciasto będzie bardzo lepkie. Wyłóż na stolnicę i podsypując mąką rozwałkuj na grubość ok. 5mm. Powycinaj wygodne dla dziecka kształty [podłóżne, z wypustkami, unikaj prostych kół, owali]. Piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Voila!
Nie dla wszystkich alergików się nadadzą bo jest mąka pszenna a tam gluten. A więc u nas odpada. Ciekawe czy wyjdą z ryżowa albo gryczana.
Chyba spróbowałabym z gryczaną. Daj znać, jak wyjdą!
Wyszły ale takie nijakie, twarde bardzo, czuć mocno grykę.