Solidna dawka witaminy C, bez chemii i pysznie. Przy pierwszych objawach przeziębienia natychmiast stawia na nogi! Idealne koło ratunkowe dla dzieci, nawet niemowlaków i dla ciężarnych.
Składniki:
- 1kg świeżych malin
- 500ml wody
- 500g cukru
- 1 mała cytryna lub pół dużej
Przygotowanie:
Maliny razem z wodą umieścić w garnku. Zagotować i gotować jeszcze przez 5 minut. Wywar przecedzić przez sitko. Do soku dodać cukier i sok z cytryny, ponownie zagotować i gotować przez 10 minut. Zszumować. Gorący wlać do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Voila!
Można wykorzystać jako dodatek do kaszki, naleśników, lodów, deserów, herbaty lub rozcieńczony wodą.
Jak kupić dobre i świeże maliny?
Zdarzyło Ci się kupić koszyczek pięknych malin, które od spodu okazały się spleśniałe i zepsute? Poznaj kilka sposobów, jak wybrać idealne pół kilograma tego pysznego owocu.
-
Obejrzyj koszyczek od spodu – powinien być idealnie czysty. Tekturka jest gruba, dlatego jeśli na dnie znajdzie się choćby maleńka kropelka soku malinowego, oznacza to, że w środku jest prawdziwa malinowa masakra.
-
U dobrego sprzedawcy powinna być możliwość przesypania malin do innego pojemniczka lub woreczka. Jeśli nie ma takiej możliwości, odegnij ścianki koszyczka i zajrzyj wgłąb. Ścianka powinna być czysta, a maliny suche.
-
Potrząśnij lekko pojemniczkiem, aby nieco przerzucić maliny. Jeśli zauważysz choć jedną zepsutą, z dużą dozą prawdopodobieństwa głębiej będzie ich jeszcze więcej.
-
Nie kupuj malin w deszczową pogodę ani do 2-3 dni po opadach. Takie owoce są zawilgotniałe i bardzo szybko się psują.
Ja nie w temacie malin, aczkolwiek soki są pyszne:).
Chciałabym prosić o jakiś przekroj czy analizę jakie buty zakupić na jesień czy zimę. Zawsze chętnie korzystam z rad.
Dzięki za pomysł, przemyślę :) A syrop polecam swoją drogą! ;)