Uwielbiana przez nas pyszna i pożywna zupa, idealna na zimę. Dla malucha w wersji z indykiem zamiast kurczaka. Pokochała ją też najmłodsza obywatelka :)
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość: ok. 500g
Wiek: po 6. miesiącu
Składniki:
- średni ziemniak
- średnia marchewka
- pół pietruchy
- mały kawałeczek selera
- pół plasterka cebuli
- pół listka laurowego
- 1 ziele angielskie
- łyżka kaszy jęczmiennej
- ok. 100g mięsa z indyka
- woda
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Warzywa obierz, pokrój na nieduże kawałki, włóż do garnka razem z listkiem laurowym i zielem, zalej wodą do przykrycia warzyw i zagotuj. Gotuj przez 15 min, następnie dodaj kaszę i gotuj jeszcze przez 20 minut. Osobno ugotuj mięso w wodzie lub na parze. Z zupy usuń listek laurowy i ziele, dodaj mięso, całość zblenduj. Przed podaniem dodaj masło. Voila!
Ja masło/oliwę dodaję do warzyw podczas gotowania,bo niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach.
Można dodać też podczas gotowania, chociaż nie wpływa to w żaden sposób na utrwalenie witamin. Ja jednak część ugotowanej porcji mrożę, i z tego powodu wolę dodać tłuszcz już na talerzu bezpośrednio przed podaniem, bo proces mrożenia niszczy część witamin zawartych właśnie w oliwie bądź maśle.