W ciąży, szczególnie w upały, najbardziej brakuje mi tych wieczorów w ogródku piwnym ze szklanką zimnego piwa w ręce. Oto sześć propozycji zamienników, które są lepsze od piwa i nawet mąż to potwierdza! ;)
LEMONIADA MALINOWA
Składniki na 4 porcje:
- ok. 200g malin
- 4 cytryny
- drobny cukier
- lekko gazowana woda mineralna
- kostki lodu
Przygotuj 4 wysokie szklanki. Do każdej wlej sok z połówki cytryny, płaską łyżkę cukru i wsyp malin do około połowy wysokości szklanki. Długą łyżką rozdrobnij maliny, tak aby wypłynęło z nich jak najwięcej soku. Uzupełnij szklankę schłodzoną wodą mineralną, dodaj kostki lodu i voila!
LEMONIADA OGÓRKOWO-MIĘTOWA
Składniki na 4 porcje:
- 4 ogórki gruntowe
- 1 cytryna
- listki świeżej mięty
- cukier brązowy
- woda mineralna
- kostki lodu
Ogórka przekrój wzdłuż na 4 części. Trzy z nich pokrój w plasterki, czwartą zachowaj do dekoracji. Plasterki ogórka wrzuć do szklanki, dodaj 3-4 poszarpane listki mięty i plasterek cytryny, wsyp łyżeczkę brązowego cukru i pougniataj dokładnie długą łyżeczką. Uzupełnij wodą i włóż do lodówki co najmniej na godzinę, aby smaki się zrównoważyły. Dodaj kostki lodu, udekoruj ćwiartką ogórka i voila!
LEMONIADA IMBIROWA
Składniki:
- świeży korzeń imbiru
- 2-3 cytryny
- miód
- woda
Imbir obierz ze skórki i pokrój na ok. półcentymetrowe plastry. Przygotuj 4 wysokie szklanki. Do każdej z nich wlej sok z połówki cytryny, włóż 4 plastry imbiru i dodaj solidną łyżkę miodu. Dolej trochę wody i mieszaj tak długo aż miód się rozpuści. Uzupełnij wodą mineralną, dodaj plasterek cytryny i kostki lodu. Voila! Pyszności!
LEMONIADA TYMIANKOWA
Składniki:
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 4 łyżki cukru
- 2 cytryny
- 600ml wody mineralnej
- kostki lodu
W głębokim talerzu umieść tymianek, posyp cukrem i ugniataj łyżką aż zioła zaczną się rozpadać i pojawi się charakterystyczny zapach. Do karafki wlej wodę mineralną, sok wyciśnięty z cytryn, dodaj tymianek z cukrem i mieszaj do rozpuszczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc. Podawaj z kostkami lodu. Voila!
JABŁKO-MIĘTA
Składniki:
- sok jabłkowy świeżo wyciskany, jednodniowy lub inny tzw. nie z koncentratu
- torebka mięty do zaparzenia
- listki mięty do dekoracji
Sok włóż do lodówki, aby się dobrze schłodził. W tym czasie zaparz mocną herbatę z mięty, schłódź i zamroź w kostkach. Wklej sok do szklanek, dodaj zamrożoną herbatę miętową i udekoruj listkami mięty. Voila! Smak identyczny jak znanego napoju, ale w odróżnieniu – samo zdrowie :)
LEMONIADA ARBUZOWA
Składniki:
- 1/4 średniego arbuza
- 1 cytryna
- brązowy cukier
- świeże listki mięty
- woda mineralna
- kostki lodu
Arbuza wyjmij łyżką z łupiny, usuń pestki i umieść w naczyniu. Zblenduj na wolnych obrotach [dzięki temu pozostałe pestki pozostaną w całości] i przecedź przez sitko. Dodaj sok z jednej cytryny, listki mięty i 2 łyżki cukru. Wymieszaj do rozpuszczenia cukru i dodaj około 1 litr wody mineralnej. Podawaj z kostkami lodu. Voila!
A Wy co najchętniej pijecie latem? :)
Wyglądają obłędnie, tylko tymiankowa mnie nie przekonuje ;)
Mmm… wyglądają pysznie!