Pyszne, puszyste racuchy o dyniowo-kokosowym posmaku. Jak zwykle bezmleczne i bezjajeczne. Z przepisu wychodzi około 20-25 sztuk.
Składniki:
- 100g dyni
- 200ml mleka kokosowego
- 100ml ciepłej wody
- 150g mąki
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- szczypta soli
- szczypta imbiru
- oliwa z oliwek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Dynię pokrój w kostkę, wrzuć do miski, dodaj szczyptę soli i zalej mlekiem kokosowym. Zblenduj dokładnie aż wszystkie kawałki dyni będą rozdrobnione. Na tym etapie masa może wyglądać, jakby mleko się zwarzyło, ale nie przejmuj się tym. Dodaj mąkę, drożdże, imbir i ciepłą wodę, a następnie zmiksuj dokładnie za pomocą miksera do uzyskania gładkiej masy. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek i nakładaj po 1 łyżce ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuchy przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym [wchłonie nadmiar tłuszczu] i posyp cukrem pudrem. Voila!
Czy do przepisu lepiej jest uzyć mleko kokosowe z puszki czy z kartonika?
Zawsze lepsze są produkty z kartonika, bo puszki zawierają BPA, ale w pierwszej kolejności trzeba się kierować składem. Niestety te, które ja znalazłam kartonikowe, mają fatalne składy, natomiast to z puszki zawiera tylko wodę i kokosa.
I tak źle i tak niedobrze
A może racuchy wyszlyby na domowym mleku kokosowym? Skład będzie w porządku i unikniemy bpa z puszki. Ja korzystam z przepisu http://www.olgasmile.com/mleko-kokosowe.html polecam
Jasne, że wyjdą! Wiadomo – domowe najlepsze! :)