Jakiś czas temu na bejbimenedżerowym profilu na fejsbuku miała miejsce dyskusja o tym, ile procent koperku powinna mieć zupka koperkowa. Przypomnę, że jeden z producentów żywności dla dzieci nazywa koperkową zupę warzywną z dodatkiem 0.2% koperku.
Mój jak zwykle pragmatyczny małżonek gotów był upierać się, że to nie taki zły wynik, bo przecież to wagowo, a koperek taki lekki. Jednak moja inżynierska dusza po raz kolejny dała o sobie znać, wzięłam wagę, kalkulator i wyszło mi iż…
…chudy zimowy pęczek koperku waży ok. 30g, zupy wyszło ok. 500g, więc mamy zawartość 6% koperku. Oklaski dla mnie!
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: ok. 500g
Wiek: po 6. miesiącu
Składniki:
- 2 ziemniaki
- mała marchewka
- mały kawałek pietruchy
- mały pęczek koperku
- ok. 100g łososia
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Warzywa obierz, pokrój na kawałki, włóż do garnka i zalej wodą, aby były w całości zakryte. Zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie pęczek koperku dokładnie umyj pod bieżącą wodą, odłóż jedną dorodną gałązkę, a z pozostałych odkrój dolne części łodyg do wysokości pierwszych rozgałęzień. Dodaj do zupy gałązki koperku i łososia i gotuj jeszcze przez 10 minut. Lekko ostudź i zblenduj. Z odłożonej gałązki odetnij same listki, posiekaj drobno i dodaj do zupy. Podawaj z masełkiem. Voila!
Super przepis, rano robię zakupy i gotuj :)) Proszę więcej i więcej i więcej takich prostych przepisów dla maluszków. Sama zjem tą zupę ze smakiem, mniami ;)
Dziękuję :) U nas nie ma zwyczaju gotowania zupy koperkowej, więc musiałam przepis wymyślić od zera, ale efekt jest naprawdę świetny. Nawet dorosłym podniebieniom smakuje :)