Brzmi poważnie, ale jest to smaczne i zdrowe danie, które pozwala dziecku poznać nowe smaki. Dodatek jabłka i dyni równoważy wyrazisty smak kaczki, a seler, pietrucha i majeranek lekko przełamują słodki smak dania. Dziką kaczkę można zastąpić hodowlaną.
Czas przygotowania: ok. 40min
Ilość: ok. 600g
Wiek: po 6. mcu
Składniki:
- ok. 120g mięsa z dzikiej kaczki
- ok. 100g dyni
- pół jabłka
- garść pokrojonej w kawałki włoszczyzny: marchewki, pietruchy, selera
- szczypta majeranku
- 250ml wody
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę i wrzuć włoszczyznę, zagotuj i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj kaczkę i majeranek, gotuj 15 minut. Dodaj jabłko i pokrojoną w kawałki dynię i gotuj jeszcze przez 5 minut. Zblenduj.
Voila!
Napisz pierwszy komentarz