W jadłospisie niemowlaka i małego dziecka warto zadbać o mięso z królika. Jest ono bogate w łatwoprzyswajalne białko, lekkostrawne i niskoalergenne. Polecane w szczególności osobom słabszym: niemowlętom, kobietom w ciąży i karmiącym, starszym i alergikom.
Nie wiem, jak Wy, ale ja nie byłam w stanie znaleźć mięsa z królika bez kości, a oddzielanie go na surowo było mordęgą. Dlatego przedstawiam dziś uniwersalny przepis na mięso z królika, który rozwiązuje ten problem, a gotowe mięso można podać jako samodzielne danie razem z ziemniaczkami lub zblendować z warzywami na papkę.
Czas przygotowania: 1h15min
Ilość porcji: 2-3
Wiek: po 6. mcu
Składniki:
- 1 udo z królika z kością
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu, majeranek, kminek, papryka słodka, odrobina papryki ostrej, kminek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz, natrzyj przyprawami i obłóż czosnkiem. Nagrzej piekarnik do 200 st. Zawiń szczelnie w folię aluminiową i piecz przez godzinę. Po ostudzeniu oddziel mięso od kości i wykorzystaj do wybranego dania. Voila!
Lubię ten przepis, korzystam od dawna regularne. Dziś po raz kolejny, więc z tej okazji dziękuję.