Proste do wykonania i bardzo smaczne także dla dorosłych puszyste drożdżówki z cynamonowym nadzieniem z rodzynek i żurawiny, które Marysia uwielbia wydłubywać.
Składniki:
- 255g mąki pszennej
- 125ml ciepłej wody
- pół opakowania drożdży instant [ok. 3,5g]
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
Nadzienie:
- pół łyżki mielonego cynamonu
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- spora garść rodzynek i żurawiny
- czarna herbata
- kilka łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia umieść mąkę, cukier, drożdże, oliwę, sól i wodę w misie miksera i wyrabiaj przez około 5 minut. Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki. Rodzynki i żurawinę zalej pół szklanki przestudzonej czarnej herbaty.
W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na stole na około pół godziny, aby się ociepliło. W międzyczasie rodzynki i żurawinę odsącz i lekko osusz, w miseczce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. Lekko podsypując mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,7cm. Zostawiając wzdłuż jednego boku pasek o szerokości ok. 5cm, pomaluj resztę prostokąta pędzlem kucharskim maczanym w oliwie, posyp mieszanką cukru z cynamonem oraz rodzynkami i żurawiną. Pozostały brzeg posmaruj odrobiną ciepłej wody. Zwiń ciasto w rulon w taki sposób, aby skończyć zwijanie na boku malowanym wodą.
Dzięki temu ciasto ładnie się zalepi, a ślimaczki nie będą się otwierać podczas pieczenia.
Rulon pokrój w plastry o grubości 2-3cm i układaj na blasze w około 5cm odstępach. Odłóż do napuszenia w ciepłe miejsce na 1,5-2h. Piekarnik nagrzej do 175 stopni i piecz przez 20 minut. Voila! :)
Ślinka leci!